Versie 31 (april 2024)

In GeoApps Release 31 is de nieuwste versie van PraatMee beschikbaar. Tevens zijn er meer dan 200 verbeteringen en oplossingen doorgevoerd en is de performance van GeoApps nog verder verbeterd.

Bekijk onderstaand de toelichting op de highlights van deze release. Voor een overzicht van alle wijzigingen, nieuwe functies en optimalisaties bekijk je de Releasenotes. Vanaf nu zullen alle fixes tweewekelijks worden uitgerold, zoals ook in de aanvullende wijzigingen 30.3.

📘

Versie 31

Benieuwd naar de release en een aantal live-voorbeelden? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of de website. Wij verzorgen graag een live-demonstratie.

🗣️ PraatMee

Heb je uitdagingen met burgerparticipatie? Geen zorgen meer! PraatMee is nu beschikbaar in GeoApps en staat klaar om je te helpen!

In een handomdraai zet je een interactief formulier met kaartvragen op, perfect voor het verzamelen van feedback op elke schaal. De resultaten? Die bekijk je moeiteloos in overzichtelijke kaarten en dashboards.

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Neem contact op voor meer details of boek direct een demo via praatmee.nl en zie zelf hoe eenvoudig en effectief het is!



🗺️ GeoApps Viewer

🔗 Permalink-sessions & Filters

Met deze release hebben we een update doorgevoerd voor de permalinks. Zo worden bij het maken van permalinks voortaan ook de filters automatisch meegenomen, zodat je nog beter en completer de kaart kan delen met anderen! Je hoeft hier niks voor te doen, bij nieuwe permalinks wordt dit automatisch meegenomen.

Daarnaast hebben we bij het gebruik van de viewer ook ingebouwd dat voortaan jouw sessie continue wordt bijgehouden in de browser. Zo blijft de kaart voortaan bij het vernieuwen van de pagina ingezoomd op dezelfde plek, en worden ook de kaartlagen die aan en uit staan onthouden, net als eventuele filters die toegepast zijn. Zo hoef je als beheerder niet meer elke keer terug in te zoomen of zoeken naar informatie bij het configureren, maar is eenmaal vernieuwen voldoende om de nieuwe configuratie zichtbaar te krijgen!

🖼️ Filtervenster make-over

De weergave en werking van het filtervenster is verbeterd. Hiermee is het makkelijker om meerdere filters in te stellen, en in 1 keer toe te passen. Ook is het filtervenster verder geoptimaliseerd in gebruik en wordt de kaart nog sneller gefilterd!

⚙️ Direct doorklikken naar Settings

Op zoek naar je instellingen van een specifieke kaartlaag of popup? We hebben het mogelijk gemaakt om direct naar de juiste instellingen door te klikken! In het menu per kaartlaag, of bij de popup wordt nu voortaan een tandwieltje getoond. Dit opent direct de bijbehorende configuratiepagina in de beheeromgeving, waardoor je nog sneller je aanpassingen kan doorvoeren!


🛣️ Street Smart in contextmenu

Voor Street Smart gebruikers is het nu mogelijk om met de rechtermuisklik in de kaart te klikken en direct StreetSmart te openen in plaats van dit enkel te kunnen doen via de tools aan de rechterzijde.


🛠️ WMS- en WFS-services met OGC-filtering

Bij het filteren van WMS- en WFS services wordt vanaf nu gebruik gemaakt van OGC-filtering, wat een waardevolle toevoeging is aan onder andere verschillende datasets van PDOK. Deze wijziging vergroot de ondersteuning van filteracties naar nog meer beschikbare webservices. Het gebruik van filters stelt gebruikers in staat om gegevens op een meer nauwkeurige en flexibele manier te filteren, wat de bruikbaarheid en effectiviteit van de datasets aanzienlijk verbetert.

🧑‍💻 Beheeromgeving

Ook in de beheeromgeving hebben we deze release weer een groot aantal optimalisaties doorgevoerd en nieuwe functies geïmplementeerd. Hieronder vindt je de highlights voor deze release!

✂️ 'Default'-buttons verwijderd

De GeoApps beheeromgeving is weer een stukje makkelijker te gebruiken gemaakt. Er is nu namelijk geen 'Default'-optie meer zichtbaar bij base layers of theme maps. In plaats daarvan, is de bovenste kaart(laag) nu altijd de standaardkaart(laag). Ook hebben we de 'Default'-optie verwijderd bij de popups en editable attributes, ook hier is voortaan het eerste tabblad standaard. Uiteraard is er voor gezorgd dat de hudige default-selecties in stand blijven!

🎨 Symbology Templates met iconen automatisch koppelen aan values

Bij het maken van een unique template is het nu mogelijk wanneer je een iconenbibliotheek hebt met overeenkomende namen van de values in de dataset dat je ze direct matcht in plaats van handmatig hoeft over te nemen. Ideaal wanneer er veel unieke waarden gekoppeld moeten worden, zoals bij verkeersborden.

🔍 Beperking op zoomniveau's per kaartlaag

Voorheen was het alleen mogelijk een beperking op zoomniveau's toe te passen per dataset. Dit vereiste niet alleen soms meerdere datasets indien je meerdere visualisaties wilde instellen, maar ook dat je exact de juiste zoomniveau's instelde om te voorkomen dat lagen ineens niet meer zichtbaar waren.

Met deze update hebben we de mogelijkheid tot het instellen van beperkte zoomniveau's verplaatst naar layers in plaats van datasets, waardoor je flexibeler bent in de kaartconfiguratie. Ook is de waarde optioneel geworden: standaard is de kaartlaag altijd zichtbaar tenzij anders ingesteld! We hebben bij deze vernieuwing er uiteraard voor gezorgd dat de waardes die eerder ingesteld stonden op het dataset automatisch is overgenomen naar de layers.

📐 Datasets met ondersteuning voor meerdere geometriekolommen

Vanaf nu ondersteund GeoApps op datasets ook meerdere geometriekolommen. Kies bij het publiceren van de layer welke geometriekolom je wilt gebruiken en voeg deze toe als een reguliere kaartlaag. Het gebruik van meerdere geometrie-kolommen is bijvoorbeeld handig bij het gebruik van Direct Connect, of bijvoorbeeld bij de inzet van PraatMee.

🔐 Users & Groups zijn hernoemd naar Security

In deze versie hebben we ook het hoofdmenu Users & Groups veranderd in Security. In plaats van een uitvouwmenu, zie je nu alle gebruikers en groepen in een overzichtelijke pagina in de nieuwe layout.

🔗 Joins 1:N / Pop-ups list

Het is nu mogelijk om 1:N-joins en pop-ups te gebruiken. Deze functie maakt het gemakkelijker om relaties te leggen tussen verschillende datasets waarbij één record in de ene dataset kan overeenkomen met meerdere records in een andere dataset. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om gedetailleerde informatie te bekijken door simpelweg te klikken op een punt, lijn of gebied op de kaart, wat de analyse en visualisatie van gegevens aanzienlijk verbetert.

⚠️ Foutmeldingen verbeterd

Ondanks alle optimalisaties, blijven er in sommige situaties foutmeldingen optreden. Met deze release zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in het verhelderen en verfijnen van (potentiële) foutmeldingen binnen de beheeromgeving, viewer en apps. Deze aanpassingen dragen bij aan een beter begrip van problemen en maken het mogelijk om configuratiefouten effectiever op te lossen. Waar mogelijk geven de meldingen ook al hints aan de gebruiker of beheerder zelf hoe deze zelf opgelost kan worden. Hoewel er nog steeds ruimte is voor verbetering en we nog bezig zijn met het stroomlijnen van functionaliteiten, vormt dit een belangrijke vooruitgang.

📜 Activity Log & Audit Log

Beveiliging en inzicht worden steeds belangrijker. Ook binnen GeoApps blijven we hiervoor steeds meer functies toevoegen. Met deze release introduceren we de Activity Log en de Audit Log. Met de Activity Log kan je eenvoudig zien op objecten zoals een layer of een map wat de laatste doorgevoerde acties zijn, wanneer deze zijn doorgevoerd en door wie. Met de Audit Log kan je daarentegen zien welke acties allemaal door een bepaalde gebruiker zijn uitgevoerd binnen de beheeromgeving. Dit kan je als beheerder helpen om inzicht te hebben in gewenste verandering, maar soms ook ongewenste veranderingen in je omgeving.

Daarnaast bieden de Activity Log en Audit Log waardevolle informatie in het geval je ondersteuning nodig hebt en een supportticket indient. We kunnen dan direct zien welke configuratiewijzigingen zijn doorgevoerd en welke mogelijk hebben geleid tot het probleem dat je ervaart.

De Activity Log is op dit moment ook nog steeds in ontwikkeling en wordt verder uitgebreid, zowel op inhoud als waar deze zichtbaar is. Mis je een melding in deze log, of zou je graag ergens een log bij willen zien? Laat het ons dan weten!

🗺️ Roadmap

Nieuwsgierig naar wat de toekomst brengt? Kijk vast vooruit op https://changelog.geoapps.nl/roadmap/nl. Zelf ideeen voor de roadmap, of zie je interessante wensen? Stem er dan op of plaats je eigen idee!

Wist je dat je ook mee kunt denken over onze roadmap? Met het feedbackbord kun jij suggesties voor onze planning toevoegen, en suggesties van andere gebruikers bekijken en stemmen. Kijk op feedback.geoapps.nl


👍

Updates komen nu nog sneller op je omgeving

We gaan GeoApps voortaan nog vaker van een nieuwe release voorzien, naast de vier grote releases per jaar. De afgelopen jaren voeren wij al veel vaker tussentijdse hotfix-releases uit, zoals je in de aanvullende releases 30.3 al hebt gelezen. Vanaf heden zullen wij zelfs elke tweewekelijkse sprint de nieuwste verbeteringen direct gaan uitrollen. Hiermee zorgen we ervoor dat jij nog sneller beschikt over nieuwe functies & verbeteringen.

📘

Feature niet beschikbaar?

Niet alle features zullen direct beschikbaar zijn voor alle gebruikers. Mocht je een functie zien die je wilt gebruiken, maar zie je deze niet direct beschikbaar in je omgeving? Neem dan vooral even contact op zodat wij dit (indien mogelijk) voor je kunnen inschakelen.