Maak een nieuwe kaart

Visualiseer je data eenvoudig in kaart

📘

Kaarten aanmaken

In deze tutorial leer je een nieuwe kaart te maken. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je al een project hebt gemaakt. Hiervoor kun je de tutorial Maak een nieuw project gebruiken.

Voordat de kaart aangemaakt kan worden moeten de workspace en standaardlocatie zijn ingesteld en moeten er basiskaarten in de omgeving zitten.

Basiskaart aanmaken

Indien er nog geen basiskaarten in de omgeving zitten zul je deze zelf moeten instellen, voordat je een kaart kunt maken. Anders kun je door naar het instellen van het kaartgebied. Bij voorkeur zoek je hiervoor naar een WMS of WMTS (Web Map Tile Service). Deze services zijn ideaal voor basiskaarten. WMS kun je ook gebruiken voor 'normale' kaartlagen. Voor bewerkbare kaartlagen zoals tekenlagen gebruik je een WFS.

Gebruik bijvoorbeeld een WMTS voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van PDOK. Bij PDOK vind je open datasets van de overheid met actuele geo-informatie. Deze datasets zijn benaderbaar via geo-webservices (zoals WMS/WFS/WMTS) en beschikbaar als downloads.

 1. Zoek een service (WMS/WMTS) voor een basiskaart op internet (op bijvoorbeeld PDOK).
 2. Kopieer de URL van de gewenste service. Bijvoorbeeld https://service.pdok.nl/lv/bgt/wmts/v1_0?request=GetCapabilities&service=WMTS voor BGT achtergrondvisualisatie.
 3. Ga in je GeoApps beheeromgeving via de menubalk naar 'Datasets' en klik op '+Add external service'.
 4. Vul de URL van de service in. In principe kan de Authentication op 'None' blijven staan, gezien je waarschijnlijk open data gebruikt. Zo niet, dan zul je deze op 'Basic' moeten zetten en moeten inloggen.
 5. Klik op 'Get layers' en selecteer de gewenste service. (Er zitten soms meerdere datasets/kaartlagen in dezelfde service).
 6. Geef de dataset eventueel een andere naam dan de naam uit de service. Kies het Project waarin je deze dataset wilt opslaan en kies als geometrie voor 'Raster'. Klik tot slot op 'Add'.
 7. De dataset is nu geüpload. Controleer of onder de tab 'Projections' de juiste EPSG-Code staat. Voor Nederlandse kaarten is dit 28992. In het geval deze er niet direct is toegevoegd of je een andere EPSG-Code wilt gebruiken, moet je deze handmatig invullen. Hiervoor kun je eventueel https://epsg.io gebruiken. Wanneer de projectie gereed is, selecteer je 'Publish' om er een kaartlaag van te maken.
 8. Eventueel kun je de kaartlaag hier hernoemen naar een andere naam dan de dataset. Dit is vooral handig om te gebruiken indien je meerdere kaartlagen gaat maken vanuit één dataset, maar dat is hier niet het geval. De Dataset Service is WMTS, dus deze kan blijven staan. Vink aan dat de kaartlaag een 'Base Layer' is en laat de Symbology op 'Single' staan. Het laatste hokje hoeft ook niet aangevinkt, deze is alleen relevant bij vectordata waarbij meerdere typen geometrie worden gebruikt. Klik tot slot op 'Create'.

Kaartgebied instellen

 1. Stel het gewenste kaartgebied in door naar Assets > Locations te gaan en +Add te kiezen.
 2. Geef de locatie een naam en voeg eventueel een beschrijving toe.
 3. Geef een X- en Y-coördinaat op. Deze kunnen eventueel worden opgevraagd in een bestaande kaart met dezelfde projectie, of opgezocht worden via epsg.io. Zoek daarin naar de gewenste projectie en klik rechtsboven indien mogelijk op 'Get position on a map'. Navigeer naar de gewenste locatie en neem de coördinaten over.
 4. Stel het gewenste zoomniveau in (0-18). Zie ook de handleiding Zoom- en schaalniveaus.
 5. Kies hierbij eventueel een rotatie (in graden).
 6. Selecteer 'Create'. De Location is nu aangemaakt.

Kaart aanmaken

 1. Maak een Map aan door naar Maps te gaan en +Add te kiezen.
 2. Geef de Map een naam en kies het Project.
 3. Kies de taal en Location Search Provider. Voor Nederlandse kaarten kun je de PDOK Locatieserver gebruiken.
 4. Voeg eventueel een beschrijving toe.
 5. Kies de aangemaakte Location nu uit de dropdownlijst.
 6. De standaard ingestelde Bounds zijn in principe voor de projectie van een Nederlandse kaart. Zie de handleiding Coördinatenstelsels & Projecties voor de bounds bij andere coördinatenstelsels en projecties, zoals voor België of de hele wereld. Deze zijn anders ook wederom te vinden in epsg.io.
 7. Kies de standaard Base Layer.
 8. Kies eventueel een andere Workspace
 9. Kies eventueel een Information Overlay
 10. Selecteer de ingestelde Workspace.
 11. Kies de zichtbaarheid van deze kaart op de Startpagina.
 12. De standaard EPSG Code en Coordinate System zijn voor de projectie van een Nederlandse kaart. Zie wederom de handleiding Coördinatenstelsels & Projecties voor verdere uitleg over EPSG Codes, coördinatenstelsels en projecties.
 13. Selecteer 'Create'. De Map is nu aangemaakt en het kaartoverzicht wordt geopend.
 14. Klik op 'Preview' om de kaart te bekijken.

Extra basiskaarten toevoegen

 1. Voeg basiskaarten aan een kaart toe door in het kaartoverzicht naar de tab Base Layers te gaan en +Add Layer te kiezen.
 2. Klik op Pick layer, laat Enabled aangevinkt staan en kies Create. Kies in de tab Base Layers eventueel nieuwe standaard Base Layer door rechts op 'Default' te klikken.

👍

Je hebt nu een kaart gemaakt

Nu je weet hoe je een kaart maakt kun je gaan leren hoe je data kunt voorbereiden en hoe je deze in kaart kunt brengen in de volgende handleidingen.