Symbology - Hatches

📘

Hatches

Een hatch kan gebruikt worden voor de symbologie van polygonen. Zonder hatch kan een polygoon een effen of transparante opvulling hebben. Een hatch zorgt voor een patroon in de opvulling van de polygoon, zoals diagonale strepen of kruizen. Op deze pagina is beschreven hoe een beheerder een hatch kan toepassen op de symbologie van een polygonenlaag. Voor de beschrijving is gebruik gemaakt van een fictieve dataset met informatie over bospercelen.

Het instellen van een hatch kan in het overzicht van de desbetreffende kaartlaag (zie figuur 1):

 1. Kies in het menu Layers de laag waarbij gewenst is om een hatch toe te passen;
 2. Ga naar de tab Symbology;
 3. Kies de optie Edit Symbology.
Figuur 1 - Een overzicht van de stappen die doornomen dienen te worden om te navigeren naar het menu voor symbologie van de kaartlaag.Figuur 1 - Een overzicht van de stappen die doornomen dienen te worden om te navigeren naar het menu voor symbologie van de kaartlaag.

Figuur 1 - Een overzicht van de stappen die doornomen dienen te worden om te navigeren naar het menu voor symbologie van de kaartlaag.

Klik in het volgende menu op Edit naast de optie Style (zie figuur 2).

Figuur 2 - In het menu 'Symbology Template Single' dient doorgeklikt te worden middels de knop **Edit** voor het toepassen van een hatch.Figuur 2 - In het menu 'Symbology Template Single' dient doorgeklikt te worden middels de knop **Edit** voor het toepassen van een hatch.

Figuur 2 - In het menu 'Symbology Template Single' dient doorgeklikt te worden middels de knop Edit voor het toepassen van een hatch.

Selecteer vervolgens in het menu bij de dropdownlijst Fill Type de optie Hatch. Zie hiervoor figuur 3.

Figuur 3 - Een overzicht van het menu waarin de optie 'Hatch' geselecteerd dient te worden bij de dropdownlijst van 'Fill type'.Figuur 3 - Een overzicht van het menu waarin de optie 'Hatch' geselecteerd dient te worden bij de dropdownlijst van 'Fill type'.

Figuur 3 - Een overzicht van het menu waarin de optie 'Hatch' geselecteerd dient te worden bij de dropdownlijst van 'Fill type'.

 1. Na het selecteren van de optie Fill Type Hatch zijn de volgende instellingen te gebruiken (zie figuur 4):
 2. Fill Style: hier kan het gewenste patroon gekozen worden voor de hatch. Hierbij zijn de volgende patronen mogelijk:

  Horline: horizontale lijn ( = );
  Vertline: verticale lijn ( | | );
  Slash: voorwaardse schuine lijnen ( / / );
  Backslash: terugwaardse schuine lijnen ( \ \ );
  Plus: recht georiënteerde kruizen ( ++ );
  Times: schuin georiënteerde kruizen ( xx );
  3.Fill Size: geeft de grootte aan van de symbologie t.o.v. de Hatch stroke;
  4.Filestroke color: geeft de kleur aan van de Hatch;
  5.Fill Stroke Width: geef de grootte aan van de Hatch t.o.v. de Fill Size;

 3. Color : geeft de kleur aan van de overige opvulling.
 4. Klik vervolgens op Save.

Let op! Geadviseerd wordt om voor 'Fill Size' en 'Fill Stroke Width' geen gelijke waardes te gebruiken. Dit kan resulteren in een effen opvulling van een polygoon (geen zichtbare hatch).

Figuur 4 - Een overzicht met de instellingen van een hatch.Figuur 4 - Een overzicht met de instellingen van een hatch.

Figuur 4 - Een overzicht met de instellingen van een hatch.

In figuur 5 is een overzicht opgenomen van voorbeeldinstellingen voor een hatch.

Figuur 5 - Een overzicht met mogelijke instellingen voor een hatch. Bij deze instellingen zijn verschillende waardes gekozen voor de 'Fill Size' en de 'Fill Stroke Width'.Figuur 5 - Een overzicht met mogelijke instellingen voor een hatch. Bij deze instellingen zijn verschillende waardes gekozen voor de 'Fill Size' en de 'Fill Stroke Width'.

Figuur 5 - Een overzicht met mogelijke instellingen voor een hatch. Bij deze instellingen zijn verschillende waardes gekozen voor de 'Fill Size' en de 'Fill Stroke Width'.

In figuur 6 is een overzicht van de de symbologie van de polygonen op basis van de instellingen zoals getoond in figuur 5.

Figuur 6 - Een overzicht van de de symbologie van de polygonen op basis van de instellingen zoals getoond in figuur 5.Figuur 6 - Een overzicht van de de symbologie van de polygonen op basis van de instellingen zoals getoond in figuur 5.

Figuur 6 - Een overzicht van de de symbologie van de polygonen op basis van de instellingen zoals getoond in figuur 5.


Did this page help you?