Versie 18 (Highlights)

januari 2019

Highlights en aandachtspunten

Versie 18 brengt weer vele wijzigingen, verbeteringen en optimalisaties voor GeoApps. Naast de vele bugfixes en kleine verbeteringen willen we onderstaande features graag extra bij u onder de aandacht brengen waarmee nu nog betere kaarten gemaakt kunnen worden.

📘

Voor een volledig overzicht van wijzigingen ga je naar de Releasenotes

Nieuwe gebruikersaccount en Mijn GeoApps

Vanaf deze versie maakt GeoApps gebruik van een centraal authenticatiesysteem. Gebruikers krijgen hierdoor 1 nieuwe account, en dus ook 1 wachtwoord, en kunnen hiermee toegang krijgen tot meerdere omgevingen. Hiermee is het bijvoorbeeld ook mogelijk om direct via www.geoapps.nl in te loggen, of snel toegang te krijgen tot meerdere omgevingen via mijn.geoapps.nl. Naast flexibiliteit zorgt dit ook voor een betere beveiliging van de verschillende omgevingen. Uiteraard blijven uw gegevens volledig gescheiden van andere klantomgevingen en de veiligheid van uw data gewaarborgd.

Het authenticatiesysteem wordt gefaseerd uitgerold. Bestaande klanten worden tijdig geïnformeerd zodra het nieuwe systeem voor hun omgeving geactiveerd wordt.

Gebruik daarnaast een eigen achtergrond voor tijdens het inloggen. Lees de How To om je eigen (bedrijfs)achtergrond te gebruiken.

1606

Filteren

Filter je data in de kaartviewer. Stel (vooraf gedefinieerde) regels in om je data te filteren op bijvoorbeeld thema, bouwjaar of beschikbaarheid. Hiermee kun je nu on the fly zoeken en filteren op je data met bijbehorende dropdowns.

Filter op alle attributen, een selectie of maak een vooraf gedefinieerde lijst zodat je efficient gebruik kunt maken van de filtermogelijkheden. Lees de How To om je eigen filers in te stellen.

1953

Rechtermuisknop

Gebruik nu je rechtermuisknop om snelle acties uit te voeren. Raadpleeg streetview (indien geactiveerd), deel het huidige kaartbeeld of maak een printje. Daarnaast raadpleeg je nu direct de X,Y coördinaten.

391

Nieuwe functies en optimalisaties voor het tekenen

Verplaats of bewerk nu de geometrieën van een object. Verplaats bijvoorbeeld de locatie van een afvalbak of pas de projectgrenzen aan van een lopend project. Wil je een notificatie ontvangen als een tekenaar of medewerker een object wijzigt? Ook dat is nu mogelijk via de zelf te configureren e-mailnotificaties per kaartlaag.

1030

Dataset optimalisaties

Bij het uploaden van data kiezen voor WMS of WFS is verleden tijd. Vanaf versie 18 hebben we verschillende optimalisaties doorgevoerd zodat het beheer van je data nog efficiënter wordt.

Bij het publiceren van je kaartlagen kun je nu kiezen voor een WMS of WFS. We hebben voor verschillende onderdelen (zoals labling en iconen) ondersteuning ingebouwd op WMS. Hierdoor is alleen bij het intekenen van objecten nog een WFS vereist.

Daarnaast bieden we op één dataset ondersteuning aan voor meerdere geometrietypen. Handig voor de tekenbare kaartlagen, zo kun je een project intekenen als punt, lijn of polygoon. Geeft het een verbeterde ondersteuning voor DXF-bestanden. En voor externe datasets kun je zowel, indien ondersteund, WMS en WFS gebruiken in één dataset.

Dynamische dataset-attributen

Altijd al informatie willen berekenen op basis van informatie in een dataset zoals een leeftijd op basis van een geboortedatum, de oppervlakte of omtrek van een polygoon of bijvoorbeeld straatnaam en huisnummer combineren voor nettere weergave in een popup? Vanaf nu ondersteunen we 'Dynamic Dataset Attributes', waarmee op basis van SQL een nieuw, dynamisch veld toegevoegd kan worden aan elk hosted dataset.

Download je data als Excel-bestand

Voorheen kon je een dataset al downloaden als Shapefile. Nu maken we de data toegankelijk voor iedereen in je organisatie met het downloaden van Excel-bestanden. Je data wordt, ongeacht geometrietype of service, gedownload in het bekende Excel-formaat.

1030

Geïntegreerde style-ondersteuning uitgebreid

Vanaf nu is het ook mogelijk om iconen en labels volledig vanuit GeoApps te configureren en toe te passen op WMS-datasets. Dit was al langer mogelijk in beperkte vorm, maar de configuratie-opties zijn nog verder uitgebreid waardoor er nu nog mooiere kaarten gemaakt kunnen worden met GeoApps. Daarnaast kan styling van rasters nu ook volledig door een beheerder geconfigureerd worden zonder te hoeven werken met SLD-bestanden.

Ook het aanmaken van een gecategoriseerde symbologie is nu eenvoudig te doen via de dataset.

Wijzigingen in menu-structuur beheeromgeving

Er zijn een aantal (naams)wijzigingen doorgevoerd om het navigeren in de beheeromgeving eenvoudiger en duidelijker te maken:

Naamswijziging:

Oude naamNieuwe naamFunctie
InvoicesUsageCreert inzicht in het gebruik van Maps, Datasets en gebruikers
Layer CollectionsCollectionsMaak een set aan kaartlagen om in verschillende Maps te gebruiken
Layer GroupsSetsMaak van verschillende kaartlagen één set. Bijvoorbeeld voor het tonen van verschillende lagen per schaalniveau of het combineren van data van verschillende gemeenten

Rechten:

Admins hebben nu altijd toegang tot 'Settings'. Activeer Google Streetview of upload je eigen achtergrondafbeelding voor tijdens het inloggen.

Menustructuur

Menu-itemPositie
PortalsOnderaan
File formatsVoorheen onder Settings, nu onder Portals
AnimationsVoorheen onder Layers, nu een apart menu
Information OverlayVoorheen onder Metadata, nu onder Maps
MetadataOrganisaties en Items aanmaken onder één menu