Releasenotes 28

Nieuwe functionaliteiten, performanceverbeteringen en opgeloste bugs in release 28

In GeoApps Release 28 leggen we de focus op optimalisaties in de beheeromgeving en verbeteringen in performance. Daarnaast zijn functionaliteiten uit Release 27 verder verbeterd en voegen we verschillende nieuwe integraties toe zoals de KIK-inzage en de PDOK locatieserver.

Een compleet overzicht van alle functionaliteiten, verbeteringen en oplossingen zijn beschikbaar in deze releasenotes. Aanvullende documentatie is beschikbaar via de verschillende topics aan de linkerzijde.

📘

Release 27

In deze release zijn ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd voor de nieuwste functionaliteiten uit de vorige release. Benieuwd naar de releasenotes van de vorige versie van GeoApps? Bekijk ze hier: Releasenotes V27

Apps

Algemene informatie over Apps
Meer dan een jaar wordt er ondertussen gewerkt binnen GeoApps aan de integratie van Apps. De eerste implementatie hiervan is te vinden in versie 24 in de vorm van de MapTour. Apps bieden de mogelijkheid om een aangepaste gebruikersinterface en user experience aan te bieden aan de gebruikers van GeoApps, gericht op de specifieke toepassing of werking van een proces. Dit biedt veel meer mogelijkheden als alleen het gebruik en de configuratie van de huidige GeoApps Viewer.

Gedurende de opvolgende versies is de achterliggende architectuur verder geschikt gemaakt om ook, naast de door ons aangeboden apps, ook zogeheten custom apps te bouwen met alle technieken en mogelijkheden die binnen de bestaande GeoApps Viewer te vinden zijn. Hierbij zijn API's verder uitgewerkt, een componentenbibliotheek ontwikkeld en diverse mogelijkheden voor beheer toegevoegd aan de GeoApps Manager. Met deze mogelijkheden is het vele malen eenvoudiger om op maat gemaakte omgevingen aan te bieden, die beter aansluiten op het gewenste proces. Vanaf deze release bieden we ook in preview de mogelijkheid om zelf custom apps te gaan bouwen, specifiek voor je eigen werkproces. Meer weten? Neem dan contact op met ons voor meer informatie.

MapTour

 • Voor het aanmaken, instellen en beheren van een MapTour zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is nu URL van de MapTour duidelijk inzichtelijk en aan te passen.
 • De MapTour is geoptimaliseerd voor gebruik op mobiele apparaten. De verschillende pagina's, foto's, teksten en kaarten zijn geoptimaliseerd en te gebruiken op diverse mobiele apparaten. Het kan zijn dat de update nog niet direct beschikbaar is in uw omgeving. Laat het ons weten en de update wordt direct uitgevoerd.

API's en Documentatie

De documentatie van GeoApps wordt steeds verder uitgebreid en er wordt hard gewerkt aan verdere documentatie en cursusmateriaal. Zie bijvoorbeeld de verschillende How To's voor kaartinstellingen en kaartlagen.

Voor developers is nu ook documentatie beschikbaar. Ga direct aan de slag met onze GeoApps API's: [GeoApps Developers] (https://docs.geoapps.dev/)

Vragen of mis je documentatie? Laat het ons weten en we zullen deze met prioriteit in behandeling nemen.

Kaartviewer

Mobiele weergave
We hebben diverse optimalisaties doorgevoerd en functionaliteiten toegevoegd aan de mobiele weergave:

 • zoek op een adres in de kaart
 • maak gebruik van obliek-beelden
 • maak gebruik van straatbeelden (Google Streetview en Cyclomedia Streetsmart)
 • in- en uitloggen in GeoApps

Permalinks
Verbeteringen doorgevoerd voor het ophalen en genereren van permalinks. Kaarten met veel kaartlagen gaven problemen met inladen, dit is nu opgelost.

Time-out
Bij het niet actief gebruiken van de kaartviewer kan een time-out optreden, waarna de kaartviewer herstart moet worden. Deze time-out kon al snel optreden, we hebben deze verhoogd.

Front-end upload
Diverse optimalisaties.

Projecties
Ondersteuning voor EPSG:3034 (ETRS89 / LCC Europe)

Tekenen

Tekenen op mobiel
Het is nu mogelijk om objecten in de kaart te bewerken in de mobiele weergave. Klik op een object in de kaart om de pop-up op te vragen, klik op het potloodje en het formulier om te bewerken wordt geopend.

Tabbladen
Diverse optimalisaties voor het gebruik van tabbladen in het tekenformulier. Bij het instellen van veel tabbladen was dit niet goed bruikbaar. Dit is nu verbeterd en geoptimaliseerd.

Notificaties
Ontvang nu ook e-mailnotificaties indien van een kaartlaag een bijlage is toegevoegd of gewijzigd. Zie voor een handleiding: Tekenen - Notificaties ]

GeoApps fieldwork

 • Ondersteuning voor marXact is beschikbaar
 • Ondersteuning voor Topcon is beschikbaar
 • De Windows extensie is beschikbaar voor het koppelen van GPS apparaten. Informeer naar de mogelijkheden.

Ondersteuning voor meer GPS-leveranciers is mogelijk, informeer naar de mogelijkheden

Direct connect
Diverse verbeteringen en oplossingen

Integraties

Voor een overzicht van alle beschikbare integraties bekijk je de website van GeoApps.

Wordpress
Maak nu gebruik van de GeoApps Wordpress plugin. Maak je gebruik van Wordpress voor het beheren van je website? Je kunt nu eenvoudig een GeoApps kaart toevoegen aan je website met de Wordpress Plugin.

PDOK locatieserver

 • Het was al mogelijk om te zoeken op een adres uit de BAG. We hebben nu de mogelijkheden uitgebreid waarmee het mogelijk wordt om te zoeken naar percelen, NWB en buurten.
 • Filter je zoekresultaten op een beperkt gebied, bijvoorbeeld op een gemeente. Zo krijg je alleen nog resultaten van het gewenste gebied in de kaart. Daarnaast is het zoomniveau instelbaar.
 • Voor het instellen van de PDOK locatieserver bekijk je de handleiding PDOK Locatieserver

Google Analytics
Krijg nu gebruikersstatistieken van kaarten in GeoApps met behulp van Google Analytics. Hiermee kun je bijvoorbeeld per kaart de bezoekersaantallen bijhouden. Zie voor het instellen de handleiding Google Analytics ]. Momenteel is het alleen mogelijk om met versie 3 te koppelen, versie 4 is in ontwikkeling.

KIK-inzage
Eigendomsinformatie van percelen bekijken in GeoApps? Het is nu mogelijk met de integratie van de Kadaster KIK-inzage. Vraag eigendomsinformatie op voor percelen en bekijk de rapportage van het Kadaster direct via de kaart. Voor het opvragen van eigendomsgegevens is een Mijn Kadaster account vereist. Voor het instellen van KIK-inzage zie de handleiding Kik-inzage.

Integratie met Intercom en Beamer

 • Voor het delen van nieuws en updates bieden we sinds kort een integratie met Beamer. Hiermee houden we je op de hoogte van de laatste GeoApps updates. Beheerders krijgen automatisch een melding of bekijk de website. Ideen voor nieuwe functionaliteiten in GeoApps? Plaats ook direct je Feature Request.
 • Chat nu eenvoudig met een GeoApps medewerker en krijg direct antwoord op je vragen. Deze mogelijkheid is beschikbaar bij het inloggen in GeoApps en voor beheerders (rechtsonder via het praatwolkje). Bekijk ook direct handige documentatie en de status van alle GeoApps services.

Atlassian Statuspage
GeoApps is nu ook beschikbaar als dienst voor [Atlassian Statuspage.] (https://www.atlassian.com/software/statuspage). Koppel eenvoudig GeoApps aan je eigen statuspagina.

FME
Diverse verbeteringen en oplossingen

S&P Obliekviewer
Diverse verbeteringen en oplossingen

Beheer van integraties

 • Info knop toegevoegd met link naar beschikbare documentatie.
 • Het is mogelijk om extensies te laten ontwikkelen voor GeoApps of een specifieke toepassing. Bij ideeën horen we het graag.

Is één van bovenstaande integraties nog niet beschikbaar in de beheeromgeving? Neem dan contact op met Support

Beheeromgeving

Nieuwe menuindeling
Het menu is aangepast en vereenvoudigd. De meest gebruikte onderdelen zijn nu prominenter aanwezig en minder frequent gebruikte onderdelen zijn aanwezig in submenu's.

 • Projects opent als startpagina
 • In het menu Assets kun je onder andere gebruik maken van Locations, Information Overlays, Metadata en Branding voor Apps.
 • Nieuw menu Templates met Symbology, Icons en Collections.
 • Nieuw menu Integrations voor het installeren en beheren van alle GeoApps integraties.

Themakaarten

 • Het openen en inladen van themakaarten is verbeterd. Hierbij kon het inladen van themakaarten lang duren. Dit is nu opgelost waarbij het inladen is versneld.

Workspaces

 • Het beheren en aanmaken van workspaces is verplaatst naar het menu Assets
 • De wizard voor het eenvoudig aanmaken van een workspace werkt weer

Datasets en Kaartlagen

Direct Connect
Diverse verbeteringen en oplossingen

Externe services

 • We hebben de limiet voor het aantal WFS-objecten verhoogd. Het is nu mogelijk om maximaal 15.000 objecten op te halen met een GeoApps WFS.
 • Het beheren van attributen is verbeterd.

Updaten
Diverse verbeteringen voor het updaten van datasets met dynamische attributen en bijlagen. Verbeterde foutafhandeling en meldingen.

Pop-ups
Verwijs je naar een netwerkpad of externe locatie? Dan wordt deze nu herkend als link zodat je deze eenvoudig kunt openen via de pop-up. Een netwerklink wordt herkend als deze start met '\'.

Symbology

 • Je kunt nu een Symbology Template kopiëren en exporteren. Handig voor het hergebruiken van grote Symbology Templates.
 • Classified symbology wordt ingesteld van kleine naar grote waarden. Het is nu mogelijk om de klasse om te draaien. Zo kun je ook een symbologie en legenda instellen waarbij de waarden van groot naar klein worden weergegeven.
 • Bij het instellen van een enkele symbologie kan de description nu worden leeggelaten. De naam van de kaartlaag was hierbij in de meeste gevallen voldoende beschrijvend.
 • Bij het instellen van een LineDash wordt nu een korte uitleg getoond.

Authenticatie

Het is nu mogelijk om gebruikers te importeren in een GeoApps omgeving middels een Excel/CSV-bestand. Zo is het mogelijk om een grote groep gebruikers snel en eenvoudig uit te nodigen voor GeoApps met eventueel specifieke instellingen.

Printen

 • Voor kaartlagen met authenticatie (externe WMS/WFS) is het nu ook mogelijk om deze te printen als PDF in de kaartviewer.
 • Blocks kunnen nu ook worden geprint.
 • Momenteel is het alleen mogelijk om te printen op een kaart met RD-projectie (28992). In de beheeromgeving wordt nu een melding getoond dat het printen wordt uitgeschakeld op andere kaartprojecties.

Opgeloste bugs en verbeteringen

Kaartviewer

 • Diverse verbeteringen voor navigatie en weergave obliekbeelden
 • Oplossing voor weergave van kaarten op landingspage.
 • Tonen van layerset is weer mogelijk.

Integraties
Diverse verbeteringen en oplossingen.

Maps
Oplossing waarbij het juiste Mask type niet werd getoond.

Layers

 • Layer Services zijn nu ook te gebruiken als Multi Factor Authentication is ingesteld op de omgeving.
 • Diverse oplossingen voor Definition Queries, waaronder performanceverbeteringen bij het opslaan van het filter.
 • Voor filter definitions zijn de opties voor het aanmaken van standaardregels en het vergrendelen hiervan verwijderd.

Datasets
Bij het downloaden van een dataset werd een foutieve naam getoond voor de zip. Dit is nu opgelost.

Direct Connect

 • Het is nu ook mogelijk een Definition Querie aan te maken.
 • Diverse verbeteringen en oplossingen

Kopiëren

 • Bij het kopiëren van een laag wordt nu ook, indien ingesteld, de definition querie gekopieerd.
 • Bij het kopiëren van een laag wordt nu ook, indien ingesteld, de tekeninstellingen gekopieerd.
 • Verbeteringen voor het kopiëren/exporteren van een laag met symbology.

Roadmap

Voor de volgende release van GeoApps wordt er onder andere gewerkt aan onderstaande functionaliteiten. In release 28 zijn hiervoor al diverse voorbereidingen getroffen. Benieuwd naar onze verder roadmap? Neem gerust contact met ons op!

 • Nieuwe versie van Praatmee in de stijl van de MapTour. Maak en beheer zelf uw Praatmee projecten.
 • Met de ontwikkeling van dashboards is het analyseren en presenteren van data nog eenvoudiger. Maak een dashboard als app of voeg dashboard elementen toe aan uw huidige kaartprojecten.
 • Maak gebruik van Apps en configureer zelf de indeling van uw kaartprojecten
 • Performance verbeteringen voor de beheeromgeving en kaartviewer. Dit zijn zowel hardware- als softwarematige verbeteringen.
 • Verbeterde foutafhandeling en uitgebreidere logging van foutmeldingen.