Coƶrdinatenstelsels & Projecties

šŸ“˜

Coƶrdinatenstelsels

Bij het aanmaken van een kaart is het altijd van belang de juiste basiskaart, EPSG-code en coƶrdinatenstelsel te kiezen. De standaardinstellingen zijn ingesteld op het Rijksdriehoekstelsel (28992), maar GeoApps ondersteunt momenteel ook 4326, 3857, 31370 en 25832.

Base Layers en Locations

Bij het aanmaken van een kaart moeten de projectie en het coƶrdinatenstelsel gekozen worden, maar ook de juiste Base Layer en Location (standaardlocatie). Voordat je begint aan het aanmaken van de kaart, moeten de juiste Location en Base Layer al in de omgeving zitten. Zorg dan ook dat deze basiskaart en standaardlocatie zijn toegevoegd volgens de projectie en het coƶrdinatenstelsel die gebruikt gaan worden. Bekijk eventueel de handleiding Locations bij het instellen van de Location.

Aanmaken van de Map

Bij het creƫren van een Map met een ander coƶrdinatenstelsel dan het Rijksdriehoekstelsel is het, naast de reguliere instellingen, van belang om op de volgende dingen te letten:

  1. Kies bij Location Search Provider bij Nederlandse kaarten voor de PDOK Locatieserver, en gebruik hierbij eventueel de extension. Kies bij Belgische kaarten voor CRAB Locatieserver en kies bij andere kaarten voor OpenStreetMap Nomatim.
  2. Kies bij Location de gewenste standaardlocatie van de kaart. Zie de pagina Locations voor een verdere uitleg van het aanmaken hiervan. Zorg dat de coƶrdinaten van de Location volgens het gewenste coƶrdinatenstelsel staan ingesteld.
  3. Vul bij Bounds minimale en maximale X- en Y-coƶrdinaten in. Het kan handig zijn om dit in QGIS te doen door een kaart met het betreffende gebied in te laden (Figuur 2). Ook kan https://epsg.io hiervoor worden gebruikt, zie hiervoor Figuur 3 en/of de links in de tabel onder Figuur 1.
  4. Kies de gewenste Base Layer.
  5. Vul de gewenste EPSG Code in.
  6. Vul het bijbehorende Coordinate System in. Zie hiervoor de tabel onder Figuur 1.
Figuur 1 - Aanmaken van een Map met projectie voor Belgiƫ.

Figuur 1 - Aanmaken van een Map met projectie voor Belgiƫ.

Bij het instellen van de EPSG Code, moet ook het juiste coƶrdinatenstelsel worden gekozen. Zie hiervoor onderstaande tabel.

EPSG Code (Projectie)Geprojecteerde locatieLinkVoorbeeld gebruikCoƶrdinatenstelsel
3857Wereldhttps://epsg.io/3857Web mapping applicaties, zoals Google Maps, OpenStreetMap en verschillende GIS-applicaties.4326
25832Europahttps://epsg.io/25832Topografische kaarten Europa.25832
28992Nederlandhttps://epsg.io/28992Topografische kaarten Nederland.28992
31370Belgiƫhttps://epsg.io/31370Topografische kaarten Belgiƫ.31370

Bounds

Open QGIS. Zie Figuur 2.

  1. Laad eerst een kaart in. In het voorbeeld wordt 'Belgiƫ' ingeladen. Gebruik vervolgens de functie 'zoom in naar locatie'.
  2. Bij het bewegen van de muis verschijnen de coƶrdinaten van de betreffende locatie. Gebruik deze knop om de coƶrdinaten van het bereik weer te geven in plaats van de coƶrdinaten van de locatie.
  3. Nu verschijnen de coƶrdinaten van het bereik in plaats van de coƶrdinaten van de locatie van de muis. Kopieer deze coƶrdinaten en vul ze in GeoApps in bij Bounds.
1890

Figuur 2 - Bounds achterhalen via QGIS.

Ook de site https://epsg.io/ kan handig zijn om coƶrdinaten van Bounds op te zoeken. Zie Figuur 3.
Zoek het gewenste coƶrdinatenstelsel op.

  1. Bij 'Center Coordinates' verschijnt het middelpunt.
  2. Bij 'Project Bounds' verschijnen de coƶrdinaten van de Bounds. Kopieer deze coƶrdinaten en vul ze in GeoApps in bij Bounds.
1860

Figuur 3 - Bounds achterhalen via epsg.io.

Projections

Bij een 'External service' verschijnen onder de tab 'Projections'alle projecties die de service ondersteunt.

  1. Selecteer de Dataset en open de tab 'Projections'. Er verschijnt een lijst van alle projecties (EPSG-Codes en de bijbehorende Bounding Boxes).
  2. Klik eventueel op +Add om de ondersteunde projecties van de service toe te voegen wanneer deze niet automatisch uitgelezen worden. Er verschijnt een overlay waarin je de EPSG Code en Bounding Box invult.
Figuur 4 - Tab 'Projections' onder een External service.

Figuur 4 - Tab 'Projections' onder een External service.

Bij een Hosted dataset is er geen Projections tab. De juiste projectie en bounds moeten wel ingesteld zijn, voordat de kaartlaag gepubliceerd kan worden. Om deze aan te passen selecteer je 'Edit' in het datasetoverzicht, vul je de juiste EPSG Code in, en sla je deze op.

Voor een Hosted dataset heeft de EPSG 4326 bij wereldprojecties altijd de voorkeur als coƶrdinatensysteem. Dit is namelijk de daadwerkelijke plaatsbepaling van de data. In GeoApps converteert Geoserver namelijk de data van deze EPSG-code om deze op de juiste plaats op de kaart (die bij wereldkaarten projectie 3857 heeft) te plotten. De EPSG 4326 is namelijk het CRS dat de daadwerkelijke coƶrdinaten/locatie aanduidt, terwijl 3857 in de regel alleen wordt gebruikt voor het projecteren van de wereldkaart (van bol naar vlak).

Kaartlaag publiceren

Nu de juiste projectie is ingesteld, kan de dataset als kaartlaag gepubliceerd worden.

  1. Selecteer 'Create layer from dataset', stel de kaartlaag verder in en klik op Create.
  2. Voeg de kaartlaag vervolgens toe aan een kaart, welke een EPSG Code hanteert, die de dataset ook ondersteunt. Bij een External service wordt de overeenstemmende projectie uit de tab Projections automatisch overgenomen. Bij een Hosted dataset dient deze in de dataset te zijn ingesteld.
Figuur 7 - Publiceren van kaartlaag.

Figuur 7 - Publiceren van kaartlaag.