Introductie GeoApps

Snel aan de slag met GeoApps!

📘

GeoApps van A tot Z

Ben je uitgenodigd voor GeoApps, maar weet je niet waar je moet beginnen of ben je van start gegaan maar weet je niet waar je verder moet? Deze pagina legt je van A tot Z uit hoe GeoApps in elkaar zit en bevat verwijzingen naar de nodige handleidingen.

Voor gebruikers

Registratie

Je bent uitgenodigd voor je (nieuwe) GeoApps omgeving. Als het goed is heb je een uitnodigingsmail ontvangen waarmee je je kunt registreren. Dit doe je (via de link in de mail) op login.geoapps.nl. Voor meer informatie zie handleiding Registratie

Inloggen

Na registreren kun je inloggen op Mijn GeoApps (mijn.geoapps.nl). Van hieruit kun je naar de gewenste GeoApps-omgeving navigeren. Je kunt ook direct naar de gewenste omgeving via omgeving.geoapps.nl. Voor meer informatie zie de handleiding Mijn GeoApps.

Startpage

Als je naar de betreffende omgeving navigeert kom je op de Startpage. Van hieruit kun je naar de gewenste App of de beheeromgeving navigeren. Voor meer informatie zie de handleiding Startpage.

Viewer

GeoApps werkt met verschillende Apps. De meest belangrijke App is de GeoApps Viewer; een innovatieve en gebruiksvriendelijke viewer met alle nodige functies voor het raadplegen en analyseren van jouw kaarten. Voor uitleg over alle functies, zie de handleidingen onder Viewer.


Voor beheerders

Beheeromgeving

De inrichting van de kaarten wordt aangestuurd vanuit de GeoApps Manager; een complete beheeromgeving om eenvoudig kaartprojecten in te richten en online beschikbaar te stellen.

De beheeromgeving van GeoApps is ontworpen met een GIS-systeem als referentie. In de omgeving zit een gestapelde architectuur, waarbij veel onderdelen afhankelijk zijn van elkaar. Hieronder staat per hoofdonderdeel kort omschreven wat het is, en wat je hier kan instellen. Onder het kopje 'Manager' in de menubalk van deze website zijn alle handleidingen met betrekking tot de beheeromgeving te vinden.

De beheeromgeving is beschikbaar op [omgeving].geoapps.nl/Manage

Projects

Binnen de beheeromgeving wordt gebruik gemaakt van Projects om alle data, kaarten en apps bij elkaar te groeperen. Projecten functioneren in GeoApps vergelijkbaar aan mappen. Zie de handleiding Projecten om een project aan te maken.

Datasets

De onderste laag van het GeoApps-systeem is het beheer van data. Dit is volledig ondergebracht onder het menu-onderdeel Datasets. Hier kan data geüpload, gedownload en bijgewerkt worden. Daarnaast wordt metadata hier gekoppeld aan de bijbehorende data en kunnen eventueel extra attributen worden aangemaakt. Indien gebruik gemaakt wordt van externe databronnen (bijvoorbeeld een PDOK luchtfoto) dan is het mogelijk op deze plek ook deze services toe te voegen of de connectie met deze data bij te werken. Zie hiervoor de handleidingen onder Datasets.

Layers

Alle instellingen rondom visualisatie en presentatie van de datasets is terug te vinden op het niveau van kaartlagen. Hierbij kan gedacht worden aan welke kleur objecten op de kaart moeten krijgen, of er geklikt mag worden op objecten en hoe deze pop-ups worden weergegeven. Zie hiervoor de handleidingen onder Kaartlagen.

Maps

Uiteindelijk is het doel om één of meerdere kaartlagen gezamenlijk te presenteren in een kaart, oftewel een Map. In GeoApps kan een Map bestaan uit één of meerdere themakaarten, waarmee data gegroepeerd kan worden en eenvoudig geschakeld kan worden tussen hoofdthema's. Zie hiervoor de handleidingen onder Maps.

Workspaces

Mocht het gewenst zijn om een kaart te presenteren in bijvoorbeeld een andere huisstijl, dan is dit mogelijk via Workspaces. Per Workspace kan de volledige template weer opnieuw gestyled worden, waarmee het mogelijk is de gebruikersomgeving te voorzien van het logo van bijvoorbeeld een klant of project, en bijpassende kleuren uit te kiezen. Zie hiervoor de handleiding Workspaces.

Apps

In GeoApps kun je ook eenvoudig verschillende Apps maken. Hiermee biedt GeoApps verschillende manieren om kaarten en data te bewerken visualiseren, analyseren en presenteren. Maak eenvoudig een presentatie van je kaarten met MapTour of zet een PraatMee-omgeving op t.b.v. burgerparticipatie. Visualiseer je je data liever in grafieken? In een handomdraai zet je een Dashboard in elkaar. Ook kun je zelf verder ontwikkelen met de huidige frameworks. Zie de handleidingen onder Apps voor meer informatie.

GeoApps Store

De Apps zijn beschikbaar in de GeoApps Store. Van daaruit kunnen ze ook op je omgeving worden geïnstalleerd. De GeoApps Viewer hoeft niet te worden geïnstalleerd. Zie de handleiding GeoApps Store voor meer informatie.

Integraties

Het GeoApps platform biedt diverse integraties. Door te integreren met andere applicaties is het mogelijk om je werkproces te optimaliseren, efficiënt data te delen tussen verschillende systemen en functionaliteiten van het platform te vergroten. Zo bieden integraties de mogelijkheid om bijvoorbeeld realtime data uit andere systemen te koppelen of veelgebruikte straat- en luchtbeelden te bekijken. De integraties binnen het GeoApps-platform worden met regelmaat uitgebreid, mede op basis van klantfeedback. Mis je een integratie? Laat het ons dan weten. We onderzoeken dan gezamenlijk de mogelijkheden. Als je zelf handig bent kan je deze natuurlijk ook zelf bouwen met onze API’s.

Bekijk deze pagina voor een overzicht van alle integraties die GeoApps biedt, of scroll in de menubalk naar het kopje 'Integraties' voor handleidingen over het gebruik.

Aan de slag!

Met de tutorials word je snel bekend met hoe GeoApps werkt en hoe je alle functies efficiënt en optimaal gebruikt. Onder aan de slag met GeoApps vind je alle relevante tutorials om de basisfuncties van de GeoApps beheeromgeving te leren gebruiken. Aanvullende handleidingen over alle functies binnen GeoApps zijn onder het kopje 'Manager' op deze website te vinden. Deze kun je later ter referentie benutten bij het inrichten van je omgeving.


Gebruikersbeheer

Gebruikersbeheer verloopt in de beheeromgeving onder het menu-item 'Users'. Alle handleidingen rondom gebruikersbeheer zijn te vinden onder Users .


Abonnementen

Alle informatie rondom je abonnement is ook te vinden in de beheeromgeving onder het menu-item 'Billing'. Alle handleidingen rondom gebruikersbeheer zijn te vinden onder Abonnementen.


Vragen & Support

In de beheeromgeving en op alle GeoApps-websites kun je direct vragen stellen of naar documentatie zoeken met de chatballon rechtsonderin het beeld. Ook kun je suggesties achterlaten voor nieuwe functies. Voor meer informatie en contactgegevens, zie Vragen & Support.